Tips voor veilig internetgebruik in het onderwijs

Tips voor veilig internetgebruik in het onderwijs

Tips voor veilig internetgebruik in het onderwijs

Internet is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Dat geldt voor personen maar zeker ook voor hoger onderwijsinstellingen: we gebruiken het voor communicatie, informatie, entertainment en nog veel meer. 

Toch is het goed om je bewust te zijn van de potentiële gevaren die ermee gepaard gaan. Want juist onderwijsinstellingen met zijn diverse en vele gebruikers hebben extra uitdagingen op dat gebied.  

Voorbeelden van onveilige surfsituaties

1. Phishing

Eén van de meest voorkomende vormen van online oplichting is phishing. Dit is wanneer criminelen zich voordoen als legitieme organisaties en proberen je persoonlijke gegevens te stelen, zoals je wachtwoorden, creditcardgegevens of bankinformatie. Ze doen dit meestal door valse e-mails, berichten of websites te gebruiken die eruitzien als betrouwbare bronnen.

2. Malware en virussen

Het downloaden van bestanden van onbekende bronnen of het klikken op verdachte links kan leiden tot het infecteren van je computer met malware of virussen. Deze schadelijke software steelt je gegevens, vertraagt je computer of maakt deze zelfs volledig onbruikbaar.

3. Identiteitsdiefstal

Criminelen stelen persoonlijke informatie en gebruiken deze om zich voor te doen als jou, fraude te plegen of je financiële accounts over te nemen. Dit kan gebeuren als je zwakke wachtwoorden gebruikt, je persoonlijke gegevens deelt op onbeveiligde websites of slachtoffer wordt van een datalek.

Lees meer over datalekken in het onderwijs

Uitdagingen voor hoger onderwijsinstellingen bij het gebruik van internet

Hoger onderwijsinstellingen hebben te maken met specifieke uitdagingen als het gaat om het gebruik van internet voor medewerkers en studenten. Hier zijn drie veelvoorkomende uitdagingen:

1. Beperkte controle

Opleidingsinstituten hebben vaak moeite om de online activiteiten van medewerkers en studenten volledig te controleren. Dit leidt tot risico’s zoals het delen van gevoelige informatie, het bezoeken van onveilige websites of het downloaden van onveilige bestanden.

2. Gebrek aan bewustzijn

Veel medewerkers en studenten zijn zich niet volledig bewust van de mogelijke gevaren van internetgebruik. Ze zijn zich onvoldoende bewust van phishing-pogingen, het belang van sterke wachtwoorden of het vermijden van verdachte websites.

3. Toegangsbeheer

Het beheren van de toegang tot online bronnen en het waarborgen van de veiligheid van gegevens kan een uitdaging zijn voor opleidingsinstituten. Het is belangrijk om de juiste beveiligingsmaatregelen te implementeren voor de juiste gebruikersgroepen zoals medewerkers, studenten en ouders. Denk aan authenticatieprotocollen en encryptie, om de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens te waarborgen.

Tips voor veilig internetgebruik

1. Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik unieke, complexe wachtwoorden voor alle online accounts en vermijd het delen van wachtwoorden tussen verschillende platforms.

2. Wees voorzichtig met het openen van bijlagen en links

Open geen bijlagen of klik niet op links in e-mails, berichten of websites waarvan je de afzender niet vertrouwt.

3. Houd je software up-to-date

Zorg ervoor dat je besturingssysteem, antivirusprogramma’s en andere software regelmatig worden bijwerkt met de nieuwste beveiligingspatches en updates.

4. Gebruik beveiligde netwerken

Vermijd het gebruik van openbare, onbeveiligde netwerken voor het verzenden van gevoelige informatie. Maak indien mogelijk gebruik van een VPN om je gegevens te versleutelen.

5. Wees alert op phishing-pogingen

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens online en let op verdachte e-mails, berichten of websites die proberen gevoelige informatie te verkrijgen.

6. Maak regelmatig back-ups

Maak regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden en bewaar deze op een externe harde schijf of in de cloud, zodat je in geval van een malware-infectie je gegevens niet verliest.

7. Train medewerkers en studenten

Zorg ervoor dat medewerkers en studenten voldoende bewust zijn van veilig internetgebruik door regelmatig trainingen en bewustwordingscampagnes te organiseren.

Conclusie

In een tijd waarin online veiligheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om bewust te zijn van de potentiële gevaren van het surfen op het internet. Door de bovenstaande tips op te volgen, kun je de online veiligheid van jouw instelling vergroten en je beter beschermen tegen de vele bedreigingen die onze digitale wereld met zich meebrengt.

Aan de slag met jouw cyber security?

Wil je weten welke security uitdagingen je hebt en hoe wij je van dienst kunnen zijn? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

Categorieën