In dit digitale tijdperk zijn hoger onderwijsinstellingen steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Deze instellingen herbergen een schat aan persoonlijke informatie, onderzoeksgegevens en intellectueel eigendom, waardoor ze aantrekkelijke doelwitten zijn voor cybercriminelen.
Het beschermen van deze waardevolle gegevens vereist een gespecialiseerde aanpak. Hier komt een Chief Information Security Officer (CISO) om de hoek kijken. Dit zijn getrainde en ervaren informatiespecialisten die jouw organisatie helpen beter beschermd te zijn tegen online dreigingen.
Is het aantrekken van een interne CISO een stap te ver maar heeft jouw onderwijsinstelling wel behoefte aan een expert op het gebied van cyberbeveiliging? Een CISO as a Service is een kosteneffectieve manier om je security te versterken.
Hogescholen staan voor unieke cyber security uitdagingen. Drie van de meest voorkomende problemen zijn:
Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen kunnen de online diensten van een hogeschool verlammen door de servers te overbelasten met verkeer. Dit kan leiden tot aanzienlijke verstoringen van het onderwijs en andere belangrijke diensten.
Ransomware is een type malware dat gegevens versleutelt en losgeld eist voor de decryptiesleutel. Hogescholen, met hun uitgebreide databases van onderzoeksgegevens en persoonlijke informatie, zijn vaak doelwitten van dergelijke aanvallen.
Malware kan op verschillende manieren infiltreren, van phishing-e-mails tot onveilige downloads, en kan ernstige schade aanrichten aan de IT-infrastructuur van een hogeschool. Het kan gegevens stelen, systemen beschadigen en de privacy van studenten en personeel in gevaar brengen.
Een CISO speelt een cruciale rol in het versterken van de cyberbeveiligingspositie van een onderwijsinstelling. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:
Een CISO helpt bij het ontwikkelen en implementeren van een strategisch beveiligingsbeleid dat is afgestemd op de unieke behoeften en risico’s van jouw instituut. Vragen die in deze fase spelen zijn:
Door continue risicobeoordelingen identificeert en mitigeert een CISO potentiële beveiligingsrisico’s voordat ze ernstige problemen veroorzaken.
Met de toenemende regelgeving rond gegevensbescherming zorgt een CISO ervoor dat jouw instituut voldoet aan relevante wet- en regelgeving, zoals de AVG, SURF 2.0 norm en ISO 27001 en 27002 normenkaders.
Een CISO biedt leiderschap in het opleiden en bewust maken van studenten, faculteit en personeel over cyberveiligheidspraktijken.
Wil je weten welke security uitdagingen je hebt en hoe wij je van dienst kunnen zijn? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee!
ISO-certificering is een cruciale stap voor hoger onderwijsinstellingen die streven naar een betere informatiebeveiliging en
Meer lezenDe regels voor hoger onderwijsinstellingen met betrekking tot vertrouwelijkheid, privacy, eigendom en beschikbaarheid van data
Meer lezenHoger onderwijsinstellingen zijn steeds afhankelijker van technologie. Het waarborgen van de veiligheid van de digitale
Meer lezen